Billetter

Mulholland Drive. Regi: David Lynch. USA 2001. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 15 år. DCP, 2t 27min.

David Lynchs gåtefulle mesterverk.

Frenetisk jitterbugdansing. Så: Ung kvinne ankommer LA. Hun skal prøve seg som skuespiller og har fått låne sin tantes leilighet. Forbløffet oppdager hun at det allerede bor noen der. Ny tråd: En mann forteller om et stadig tilbakevendende mareritt, der en underlig skapning holder til bak dineren der han nå sitter. Han beslutter å gå bak for å se, bare forsikre seg om at det hele er oppspinn og fantasi. Enda en tråd: En ung regissør opplever plutselig et voldsomt press om å la ukjent skuespillerinne få hovedrollen i hans neste film. Den ene underlige hendelsen etter den andre…

Dette er bare bitte litt av alt som skal skje i Mulholland Drive, en bisarr rekke hendelser som denne nervepirrende, forførende og vidunderlig forvirrende drømmen av en film er. Den har alt – strålende karakterer, et forførende soundtrack, mystikk, drama og en sterk kjærlighetshistorie, og beveger seg som mange av Lynch’ filmer i grenseland mellom det mytiske og mystiske, mellom drøm og virkelighet.

Opprinnelig ble materialet spilt inn som pilot til et tv-serie-prosjekt som gikk i vasken, men så fikk Lynch anledning til å omarbeide det til spillefilm. Gåtefull som filmen er, åpner det seg tilsynelatende uendelig mange tolkningsmuligheter. Nettmagasinet Salon satte til og med psykiatere i gang med å hjelpe fortvilte publikummere. Men – som ofte er tilfellet med David Lynch – alt blir mye enklere hvis man lar gammel logikk fare og snur opp-ned på det vante. Det vesentligste ved en film er kanskje dypest sett ikke hva historien handler om, men hvordan den fortelles.

Før visningen 30. november holder Maria Dalland en innledning. Dalland er styremedlem i FRI Vestland – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Relaterte filmer