Den franske nybølgen er en filmstil og bevegelse som sprang ut av motkulturen i Frankrike på slutten av 1950-tallet. Skribenter og filmnerder som gikk på Cinemateket i Paris, kritiserte datidens rådende filmstil. De mente at filmregissøren skulle være den skapende kraften bak en film, ikke et filmstudio eller en produsent. Kreativ kontroll var stikkordet, og de lanserte auteur-teorien som går ut på at regissøren burde bli betraktet som en bærer av filmens visjon. Litt som en forfatter blir i litteraturen, eller som artisten i musikken.

Den såkalte Bergensbølgen er en betegnelse på populærmusikalske strømninger fra Bergensområdet. Den begynte for alvor med bandet The Aller Værste på slutten av 1970-tallet. Etter denne tiden har det vært flere «bølger», noen ganger tar det mange år mellom dem, andre ganger kommer det to bølger på ett år. Bergensbølgene kommer og går, og skyller over hele musikklivet i Norge når det først står på. En bølge er et utslag som sprer seg med konstant hastighet og dermed overfører energi. Det virker som om hvis én bergensk artist gjør det bra ett år, så har det en slags dominoeffekt. Om det er fordi bergenske musikere hjelper hverandre opp og frem eller fordi det er ustoppelig mye bra musikk fra denne byen, er ikke godt å vite.

Det vi vet, er at Bergen er full av begavede musikere, som også er glad i film. Derfor har vi startet denne nye serien hvor bergenske artister velger hvilken film de vil vise på det store lerretet vårt. Vi vil at kinoen vår skal være et sted hvor bergensere føler tilhørighet, enten det er fordi vi viser favorittfilmen din, fordi vi introduserer deg til filmer du ikke hadde sett før eller fordi vi viser filmer du ikke visste du hadde savnet å se!

Relaterte filmer