Billetter

Kramer vs. Kramer. Regi: Robert Benton. USA 1979. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: norsk. DCP, 1t 45min.

«I 2019 kom Noah Baumbachs film Marriage Story på Netflix og fikk stående ovasjoner, en rekke Oscar-nominasjoner og ble en publikumsfavoritt. Jeg var på en middag, og en utbrøt «Denne filmen er så oppskrytt, den finnes jo fra før! Det er jo Kramer vs Kramer!» Jeg hadde aldri sett den, ble nysgjerrig og lånte filmen på biblioteket. Filmen er basert på romanen «Kramer vs Kramer», ble filmatisert i 1979, og ligner i utgangspunktet på Marriage Story. Vi møter Ted og Joanna Kramer, et par med sønnen Billy. Ted er en typisk fraværende og overarbeidet far, tar konen og familielivet for gitt, og blir plutselig tatt på sengen når konen går fra han.

I likhet med Ibsens «Et dukkehjem» blir man overrasket når Joanna på dramatisk vis forlater både mann og barn, med et sterkt ønske om egen frigjøring. Fortsatt er det slik at vi blir mer sjokkert når det er kvinnene som forlater ungene sine, i motsetning til når mennene gjør det. Og det er fremdeles sjelden å se i populærkulturen. Ted som har vært vant til å sette seg selv først, og har overlatt foreldreansvaret til Joanna må plutselig snu om livet når han får fullt foreldreansvar for sønnen. Filmen skildrer hvordan en tilsynelatende udugelig far sakte, men sikkert får et forhold til sin egen sønn. Og man ser verdien av pappaperm! Filmen kulminerer i et rettslig oppgjør, og i likhet med Marriage Story tvinges man til å velge side. Filmen er et nydelig portrett av et far-sønn-forhold. Og helt til slutt, dette paret spilles av to helt vidunderlige skuespillere, Meryl Streep og Dustin Hoffman. Verdt å se!»

– Marie Amdam

Marie Amdam (f.1991) er låtskriver, vokalist og gitarist i Bergens-bandet Razika. I 2011 kom debutalbumet «Program 91» som ble godt mottatt både i Norge og utlandet. The New York Times, NME, The Guardian og Pitchfork ga albumet rosende omtaler. Bandet har gitt ut fire album som alle ble nominert til Spellemannprisen. I 2019 bestemte Razika seg for å ta en pause, og de spilte sin siste konsert på Øya-festivalen samme året.

Marie Amdam

Foto: Andreas Roksvåg

Relaterte filmer