Billetter

The Godfather. Regi: Francis Ford Coppola. USA 1972. Språk: engelsk og italiensk. Tekst: utekstet. DCP, 2t 55min.

Francis Ford Coppolas gjennombruddsfilm og første kapittel i sagaen om Corleone-familien.

Coppolas Gudfaren-trilogi skildrer Vito Corleone og hans families vei fra fattigdom og maktesløshet i en siciliansk landsby til rikdom og posisjon i USAs storbyer. Samlet er filmene et innsiktsfullt sosiologisk studium av vold, makt, ære, korrupsjon, rettferdighet og kriminalitet i Amerika, med den ærerike «familien» som en metafor på hvordan forretninger foretas i kapitalistiske firmaer med profitt som eneste mål.

Gudfaren-filmene står i tydelig gjeld til 1930-tallets gangsterfilmer, som for eksempel Scarface (1932) og Public Enemy (1931). Farger og utviklingen av spesialeffekter bidro imidlertid til å øke den dramatiske effekten av den kompromissløst realistiske skildringen av volden.

Corleone-familiens skjebne understrekes av Nino Rotas ledsagende toner. Spesielt vil man legge merke til det tilbakevendende «gudfaren-temaet», som gjennom variasjoner i tempo og toneart formidler de rådende stemninger i familien – det fungerer både som bryllupsvals og sørgemarsj – samtidig som det skaper en sammenbindende identitet i begge filmene.

Første del av trilogien sentreres rundt Corleone-familien i 1940-tallets New York, og i rollen som Don Vito Corleone finner vi Marlon Brando, som ble belønnet med sin andre Oscar for sin fantastiske rolleprestasjon.

Relaterte filmer