Billetter

Kongoveteranene. Regi: Erik Martiniussen. Norge 2022. Aldersgrense: 12 år. Språk: norsk/svensk. Tekst: engelsk. DCP, 1t 34min.

For første gang forteller veteranene om hva de opplevde: De fortelle om dramatiske redningsoperasjoner og venner som satt i krigsfangenskap. De risikerte eget liv for De forente nasjoner (FN) og freden i Kongo, men da de kom hjem ble veteranene glemt.

På starten av 1960-tallet ble et trettitalls norske og svenske piloter og maskinister sendt til Kongo for å tjenestegjøre for FN og freden. De visste lite eller ingenting om hva de gikk til, men ble sendt på livsfarlige oppdrag. I Kongo møtte de raskt krigens grelle ansikt. De var pionérer for FNs fredsbevarende styrker og ble sendt på livsfarlige oppdrag. Da de kom hjem til Norge ble de bedt om å ikke fortelle noe om hva de hadde opplevd. Filmen om Kongoveteranene forteller om et viktig kapittel i norsk etterkrigshistorie som aldri har blitt fortalt før. Filmen handler om individuelt mot, men også om hvordan vi som samfunn sviktet FN-veteranene da de kom hjem.

Relaterte filmer