Billetter

Un femme est une femme. Regi: Jean Luc Godard. Frankrike 1961. Språk: fransk. Tekst: engelsk. DCP, 1t 25min.

Godards neorealistiske musikal.

En av Godards letteste filmer. Det er en film som bobler av overskudd og lykke – noe man sjelden ser hos ham – og er kanskje først og fremst en kjærlighetserklæring til hans kone.

Angela ønsker seg barn, men Emile, som hun bor sammen med, er sterkt imot dette. Han vil ikke gå til sengs med henne og begrunner det med at han skal delta i sykkelløp på søndagen, og ikke vil komme ut av form. Angela går derfor til husvennen Alfred som med glede hjelper henne.

Godard fortsetter å leke med sjangerkonvensjoner, og her er det musikalen som er utgangspunktet. Han har kalt filmen en neorealistisk musikal, et begrep som i ekte godardsk ånd er en absolutt selvmotsigelse. I sin nød ønsker Angela at hun var Cyd Charisse og at Alfred var Gene Kelly, for innenfor musikalens rammer ville neppe hennes problemer eksistert.

Om Angelas virkelighet vanskelig lar seg tilpasse prinsippene i en amerikansk musikal, er det ikke mangel på hennes filmiske metabevissthet. Da hun møter Jeanne Moreau spør hun hvordan det går med Jules og Jim – karakterene i filmen som Godards venn François Truffaut nettopp hadde startet innspillingen av.

Relaterte filmer