Billetter

Gdy kwiaty nie milcza. Regi: Andrei Kutsila. Polen 2021. Språk: belarusisk og russisk. Tekst: engelsk. DCP, 1t 11min + filmsamtale.

Filmen Når blomstene ikke er tause av Andrei Kutsila er en krønike fra en dramatisk tid, presentert gjennom personlige historier til familier som ble berørt av voldsbølgen i 2020, og en historie om protestene etter presidentvalget i august 2020.

Filmen er dedikert belarusere som på forskjellige måter har lidd under statlig vold, men som på tross av de påførte traumene prøver å leve videre. I sentrum av historien – de belarusiske kvinnene som dannet solidaritetskjeder med blomster langs gatene i Minsk. Gjennom deres skjebner viser regissøren smerten og håpet, frykten og besluttsomheten til vanlige belarusere.

Filmen er kanskje den mest personlige av dokumentarfilmene fra den tiden. Andrei bestemte seg for å filme denne krøniken da hans egen søster havnet på Akrestsina. Filmen presenterer et mangfoldig galleri av karakterer med et helt spekter av følelser, og ifølge regissøren vil de fleste kunne relatere seg til karakterene i filmen og kjenne seg emosjonelt igjen i deres opplevelser.

De belarusiske protestene var fargerike, men filmen er laget i svart-hvitt. Tanken bak en slik beslutning var å ikke distrahere tilskueren med altfor mange detaljer, men rette det fulle fokuset mot karakterene og deres følelser. Dessuten ønsket regissøren å trekke klare linjer til en bestemt epoke i historien da svart-hvite filmer var vanlige, nemlig til undertrykkelsene og utrenskningene i Sovjetunionen på 1930-tallet.

Filmen vant en av prisene på den 37. filmfestivalen i Warszawa i 2021 og fikk en spesiell utmerkelse fra juryen på Watch Docs-festivalen.

Om regissøren:
Andrei Kutsila. En av de mest berømte belarusiske regissørene. Ble født i 1983 i byen Baranovichi, Belarus. Studerte journalistikk ved Det belarusiske statsuniversitetet. Han begynte å lage filmer på skolen med et amatørvideokamera. På universitetet laget han sine første dokumentarer.

Filmografien hans inkluderer mer enn et dusin dokumentarer, hvorav nesten alle har vunnet priser på internasjonale filmfestivaler, blant annet på IDFA dokumentarfestival i Amsterdam (Nederland), som kalles for dokumentarenes Cannes, og Berlinale Talents. For tiden jobber han som frilanser for studioer og TV. Andrei Kutsila deltok på Belarusiske filmdager i Norge i 2021.

Filmdagenes gjest:
Etter filmen blir det filmsamtale med Irena Katsialovich, belarusisk filmkritiker, kulturjournalist og medlem av den internasjonale føderasjonen av filmkritikere FIPRESCI. Irena jobber ellers som kulturredaktør ved Belsat TV, en belarusisk uavhengig tv-kanal som er basert i Polen.

Relaterte filmer