Billetter

Marshrut perestroen. Regi: Maksim Sjved. Belarus 2020. Språk: russisk. Tekst: engelsk. DCP, 53min + filmsamtale med regissør

To kameraer blir installert i bilene til to taxisjåfører, Pavel og Anna, rett før presidentvalget i Belarus i 2020. De to sjåførene har motsatte meninger om den politiske situasjonen i landet: Anna støtter dagens makt, mens Pavel ønsker forandring. De spør passasjerene sine om hvordan de har det før valget. Rundt 40 passasjerer med forskjellige politiske synspunkter danner et portrettgalleri av belarusere rett før de dramatiske begivenhetene i august 2020.

Alminnelige samtaler i en taxi har blitt til et dokument over en tidsepoke. Blant karakterene i filmen er det tilhengere av Lukasjenko, Tikhanovskaja, og bare anarkister… Ennå er det ingen som vet hva som kommer til å skje 9.–12. august og de påfølgende månedene med protester. Det er ikke lenge til ruten blir endret, og regissøren har lyktes med å fange opp akkurat denne følelsen av å være på tampen av noe stort og skjebnesvangert. Men ingen av karakterene i «Rute …» klarte helt å forutse hva som ville skje etter valget.

Maksim Sjved ble arrestert og varetektsfengslet 10. august mens han filmet gateprotestene. Han laget filmen ferdig etter at han hadde sittet i fengselet på Akrestsina. Det er med denne erfaringen og visdommen fra «fremtiden» at filmen ble ferdigstilt.

Om regissøren:
Maksim Sjved ble født i Minsk, Belarus i 1979. Han ble uteksaminert fra Høyskole for regissører og manusforfattere i St. Petersburg (2013) og Andrzej Wajda filmskole i Polen (2016). Han ble nødt til å emigrere fra Belarus. Nå bor og jobber han i Polen.

Relaterte filmer