Billetter

The Searchers. Regi: John Ford. USA 1956 Aldersgrense: 12 år. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. DCP, 1t 59min.

En blendende vakker film, der John Fords tematiserer besettelser, rasisme og vold.

The Searchers er John Fords mest sofistikerte og emosjonelt komplekse film. Den lykkes både i å være en ren action-western og et melankolsk billeddikt. John Waynes arketypiske westernhelt får her en radikal vending: karakteren Ethan er en outsider som nekter å akseptere at borgerkrigen endte med tap for sørstatene og strever med å tilpasse seg det sivile liv. En villmarkens mann med nærmest psykopatiske og rasistiske trekk, som det ofte er hardt å føle sympati for. Etter et grusomt overfall på brorens ranch av en comanche-gruppe, blir vi med Ethan på en manisk jakt etter de to niesene som har blitt kidnappet. Med seg får han brorens hjelper på ranchen, den foreldreløse Martin Pawley.

Basert på en virkelig hendelse, blir dette en svært uvanlig western, hvor Fords favorittlocation, Monument Valley, får spille en vesentlig rolle. Måten disse storslagne landskapene blir fanget på kamera er så imponerende at det ikke er overraskende at David Lean viste The Searchers for crewet sitt før innspillingen av Lawrence of Arabia.

The Searchers er uten tvil den beste filmen til John Ford og John Wayne, sammen og hver for seg, og en film som ikke minst hadde stor innflytelse på en hel Hollywood-generasjon med Scorsese, Spielberg og Lucas i spissen, men også Wim Wenders og senest Breaking Bad-serien. Kanskje den beste og viktigste western noensinne?

Relaterte filmer