Billetter

The Red Shoes. Regi: Emeric Pressburger, Michael Powell. Storbritannia 1938. Aldersgrense: 15 år. Språk: engelsk. Tekst: utekstet. DCP, 2t 13min.

Uforutsigbart, fargerikt og vakkert

Powell og Pressburgers storhet lå ofte i de surrealistiske og fantasipregede innslagene i filmene deres og i den kreative bruken av Technicolor. I denne filmen følger vi et legendarisk europeisk ballettkompani som skal fremføre balletten The Red Shoes. Vi møter den unge, vakre ballerinaen Victoria Page, som rives mellom to kreative, sjalu menn; den unge, fremadstormende komponisten Julian Craster og den eneveldige, nådeløse ballett-impressarioen Boris Lermontov.

Victoria danser seg til berømmelse i den smertefulle hovedrollen, mens ballettens tragiske historie gjentar seg i kulissene. Her er det ikke snakk om et klassisk romantisk trekantdrama – Victoria må velge mellom Boris’ ambisjoner om å gjøre henne til verdensstjerne og sitt forhold til Julian. Filmen er løselig basert på et eventyr av H. C. Andersen.

I The Red Shoes blandes historien, farger, design, musikk og dans til et totalt kunstverk – og også en av de største kassasuksessene i britisk filmhistorie og en selvsagt del av enhver britisk filmkanon. Filmens skjønnhet inngir fortsatt ærefrykt, og denne blir ikke mindre når den foreligger i en nyrestaurert utgave – et praktfullt digitalt restaureringsarbeid.

Relaterte filmer