Billetter

À ma soeur. Regi: Catherine Breillat. Frankrike, 2001. Språk: fransk. Tekst: norsk. Aldersgrense: 15 år. Format: DCP. 1t 33min.

«Jeg vil at min første gang skal være med en jeg ikke elsker»

Franske Catherine Breillat vakte oppsikt med den seksuelt eksplisitte, men genuint uerotiske feministiske filmen Romance i 1999. Hennes neste film Til min søster er ikke like kald som Romance, men også denne gangen befatter Breillat seg med vonde og tidvis ubehagelige følelser knyttet til seksualitet. Denne stilsikre og tematisk vågale filmen handler om to søstre som er på sommerferie med sine delvis fraværende foreldre. Den eldste, Elena, er smellvakker, den yngste er en tykkladen jente i sin tidlige pubertet (derav den engelske tittelen Fat Girl). Elena møter en italiensk turist på en kafé og innleder et forhold som blant annet medfører at hun debuterer seksuelt – foran øynene på lillesøsteren.

Dette er en film om ungdom og seksualitet, og Breillat skildrer de stillestående sommerstemningene i en tenårings liv med en fintfølelse som man sjelden ser. I ettertid har Til min søster blitt stående som kanskje den beste filmen til en av Frankrikes mest egenartede filmkunstnere.

Relaterte filmer