Søkelys er en løpende filmserie hvor vi på Cinemateket i Bergen samarbeider med ulike interesseorganisasjoner for å belyse samfunnsaktuelle tema. Her benytter vi film og diskusjon til å rette søkelys på utfordringer tilknyttet menneskerettigheter og bærekraft.

Mahsa Aminis død var gnisten som tente flammen av protester som har spredd seg verden rundt. Kvinner har demonstrert mot hijabpåbudet i Iran ved å sette fyr på hijaber og klippe av eget hår. Slagordet «Jin, Jiyan, Azadî» – oversatt til «kvinne, liv, frihet» – har festet seg til denne bevegelsen, en av mange røde tråder som trekker paralleller fra denne bølgen til en rekke tidligere likestillingsbevegelser. I den siste utgaven av Feministisk tidsskrift skriver Hasti Hamidi at motstanden mot regimet i Iran har vært der helt siden de kuppet den sosialistiske revolusjonen i 1979. Protestene i dagens Iran føyer seg inn i en kamp kvinner kjemper over hele verden. En kamp om råderett over egen kropp og eget liv.

I denne filmserien løfter vi frem noen av våre favorittverk av iranske kvinnelige filmskapere. Felles for filmene er personlige, virkelighetsnære skildringer av kvinners liv og frihet rammet inn av en fryktløs lekenhet med sjangere og historiefortelling. Det er nesten uvirkelig, grunnet filmskapernes beherskelse av mediet, at alle disse titlene er spillefilmdebuter. Ana Lily Amirpour klarte å skaffe finansiering gjennom crowdfunding til å lage A Girl Walks Home Alone at Night. Marjane Satrapi satt selv i førersetet under adapsjonen av Persepolis, som baserer seg på hennes egen tegneserie med samme navn. Samira Makhmalbaf var bare 18 år gammel da hun tok med seg Eplet til filmfestivalen i Cannes.

Det er ingen hemmelighet at ettersom film er en av de dyreste kunstutrykkene man kan skape, finnes det glasstak som alltid har rammet kvinner hardere enn menn. Myter om at det ikke finnes interesse for historie som beskriver kvinnelige livserfaringer, har i for lang tid fått forme hva publikum får møte i kinosalene. Egenskapene som har krevdes for at disse kvinnene skulle skrive seg inn i filmhistorien, gjentar seg i motet til de unge, kvinnelige demonstrantene som nå jobber med politisk reform og likestilling i hjemlandet.

I samarbeid med Feministisk tidsskrift og Female Minority Voices Book Club ønsker Cinemateket i Bergen å tilby publikum en mulighet til å sette seg inn i situasjonen til likestillingsforkjemperne i Iran ved hjelp av samtaler og underholdende, vakre filmopplevelser.

Relaterte filmer