5. februar 2023 er det 30 år siden Cinemateket åpnet dørene for publikum for første gang. Det skal feires! Bli med på unike stumfilmkonserter med vår kullfyrte 100 år gamle filmprojektor og stumfilmpianist Jørgen Larsson.

Første helgen i februar henter vi frem en kjær gammel venn, en Ernemann IV 35mm-projektor. Vi setter den opp i kinosalen og viser filmer slik de ble vist for over 100 år siden, hvor en skjør flamme mellom to kullstaver gir et flakkende lys til filmbildene. Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å feire det unike ved Cinemateket på!

Unike filmvisninger
Det som er spesielt med denne projektoren, er at den har et såkalt kullbue-lampehus som består av to elektrisk ladede kullstaver. Når disse to stavene føres sammen, oppstår en lysbue som ligner en sveiseflamme. Etter hvert som kullet brenner, må kinomaskinisten hele tiden sørge for å bevege kullstavene mot hverandre for å holde liv i den skjøre flammen som gir publikum levende bilder. På disse arrangementene vil vi rigge opp projektoren inne i kinosalen og vise filmene på den. Slik vil vi vise hvordan det var å kjøre film i riktig gamle dager. «Kjøre» er nemlig et bedre ord enn «vise» i dette tilfellet. Kullbuen puster og peser, og filmmaskinisten må holde liv i flammen samtidig som han ser til at filmen ruller og går.

Cinemateket i Bergen er den eneste offentlige kinoen i Norge som kan vise film på denne måten, og skal man først oppleve en stumfilmkonsert med 100 år gamle filmer er dette den mest autentiske måten å gjøre det på.

Lyden av Cinemateket
For å markere og feire disse første 30 årene i Cinematekets historie vil Jørgen Larsson akkompagnere filmene på piano. Jørgen var i mange år Cinematekets faste huspianist og på en måte «lyden av Cinemateket». Vi er svært glade for å ha han tilbake eksklusivt for disse to filmvisningene.

Hovedfilmen vi har hentet frem fra arkivenes gjemte kroker, er Buster Keatons Sherlock Jr., som er denne feiringens hovedforestilling på selve jubileumsdagen 5. februar. I tillegg viser vi to korte stumfilmkomedier torsdag 2. februar, som del av 30-årsfeiringen på hele USF Verftet.

Få med deg noen helt unike forestillinger når vi feirer 30-årsjubileet for åpningen av Cinemateket i Bergen og USF Verftet!

Relaterte filmer