Billetter

Originaltittel: Il conformista. Regi: Bernardo Bertolucci. Italia, 1970. Italiensk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 1t 53min. Aldersgrense: 15 år.

Mesterlig om sex, politikk og tilhørighet

Selv om Bertolucci fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Siste tango i Paris i 1973, var det med Fascisten i 1970 den unge regissøren etablerte seg som mester. Fascisten er på overflaten en politisk thriller som utspiller seg i Mussolinis Italia. En berømt professor har emigrert til Paris, der han driver en utrettelig kamp mot Italias fascistdiktatur. Men både filmmanuset og romanen filmen er basert på, har i tillegg en problemstilling som gjør Fascisten til noe langt mer. Bertolucci forsøker å vise identitetskrisen som følger av vidtgående konformitet.

Fascisten er – temaet til tross – sjeldent vakker. Her slo Bertoluccis samarbeid med fotografen Vittorio Storaro for første gang ut i full blomst. Resultatet ble en sober blanding av krass realisme og symbolmettet surrealisme, gjennomført med elegant kameraføring og stemningsfull lyssetting.

Relaterte filmer