Billetter

Originaltittel: Kuru Otlar Üstüne. Regi: Nuri Bilge Ceylan. Tyrkia, Frankrike, Tyskland, Sverige, 2023. Tyrkisk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 3t 17min. Aldersgrense: 12 år.

Den tyrkiske mesterregissøren Nuri Bilge Ceylan på sitt aller beste!

Kunstlæreren Samet er utstasjonert på en liten skole på den grisgrendte tyrkiske landsbygda, og drømmer om å bli overført til Istanbul. I påvente av at så skal skje, fordriver han tiden med å øse av sine kunnskaper og livsvisdom til elevene – og da først og fremst 14 år gamle Sevim, som han har et i overkant godt øye til. Når et kjærlighetsbrev til Samet blir funnet i Sevims veske, blir det starten på en intrikat og uforutsigbar historie som tematiserer både metoo og dagsaktuelle problemstillinger knyttet til læreres handlingsrom i møte med elever som går over streken.

Få filmskapere er så tett forbundet med et geografisk landskap som Nuri Bilge Ceylan er med Anatolia. Også About Dry Grasses utspiller seg i disse billedskjønne og utsøkt stemningsfulle omgivelsene, og i likhet med Ceylans øvrige filmer preges den av lange tagninger, litterære dialoger og gnistrende gode skuespillerprestasjoner. Dette er en av de beste filmene Ceylan noensinne har laget, og de som er villig til å investere de drøye tre timene den krever, vil få en kinoopplevelse de sent vil glemme.

Nuri Bilge Ceylan (f. 1959) er Tyrkias fremste nålevende filmskaper. Han studerte kjemi og elektronikk før han etter hvert byttet til filmstudier. Ceylans første kortfilm Koza (1995) ble vist på Cannes-festivalen, hvor han har blitt fast inventar. En rekke av hans filmer er tidligere vist på Film fra Sør-festivalen, som Once Upon a Time in Anatolia (2011), Vintersøvn (2014) og Det ville pæretreet (2018).

Relaterte filmer