Billetter

Originaltittel: Trudno byt bogom. Regi: Aleksei German. Russland, 2013. Russisk tale, engelsk tekst. Format: DCP. 2t 57min. Aldersgrense: 15 år.

Det posthumane mesterverket som tok 13 år å lage

Aleksei Germans episke film baserer seg på science fiction-fortellingen ved samme navn skrevet av brødrene Strugatskijs i 1964. Vi møter en gruppe forskere som, en gang i fremtiden, reiser til en annen planet. Klarer de å følge loven om å ikke gripe inn i andres historie? På Arkanar er de nemlig fortsatt på middelalderstadiet. Med skrekkblandet fryd observerer de hvordan samfunnets myndigheter slår ned på ethvert element av intelligent og selvstendig tanke. Filmen utforsker tema som makt og menneskelighet, og kan tolkes som en allegori på Russlands og den tidligere Sovjetunionens tidvise brutalitet og undertrykkelse.

Auteur-regissøren ble først motarbeidet av sovjetiske sensur-myndigheter (debutfilmen var forbudt i 15 år), og deretter ble han en kasteball for den råbarkede kapitalismen som brøt løs etter kommunismens fall. Da han endelig nesten var klar med sin første film siden 1998, døde han i 2013. Konen og sønnen gjorde ferdig det siste arbeidet med filmteamet, og den hadde premiere samme år.

QUIZVINNER

I begynnelsen av annenhver måned slipper vi nytt program og holder quiz på Kafé Kippers på USF Verftet, rett ved kinosalen vår. Quizen tar utgangspunkt i programmet vårt og filmene vi skal vise fremover. Vinnerne av quizen får bestemme en film vi setter opp på Cinemateket!

Følg med på nettsiden vår og sosiale medier for når neste quiz er, og kanskje blir du den heldige vinneren som får velge en film du får se på det store lerretet vårt?

Relaterte filmer