Billetter

Idi I smotri. Regi: Elem Klimov. Sovjetunionen 1985. Aldersgrense: 15 år. Russisk tale, engelsk teskt. DCP, 2t 22min.

Dødens sirkus

Gå og se er en krass og realistisk skildring av krigen mellom Sovjet og Tyskland. I filmens innledning befinner vi oss i landsbyen Prekhodi i Hvite-Russland hvor SS iscenesetter nedbrenningen av landsbyen som et stykke markedsunderholdning med groteske detaljer. Den overordnedes lille ape bringes i sikkerhet under en hjelm mens barna skriker inne i det brennende forsamlingshuset. Elskerinnen til kommandanten sitter i bilen og spiser kreps mens en russisk kvinne blir voldtatt like ved. Soldatene er besatt av mordlyst. Dette er dødens sirkus.

Gå og se er hard kost for publikum. Regissøren Elem Klimov sier selv at virkeligheten var enda verre. Filmen bygger på selvbiografisk materiale fra forfatteren Adomovic i boken Jeg er fra en brennende landsby, og også regissøren husker fra sin barndom skrekkscener som brennende byer, sult og lik i gatene.

Om regissøren
Elem Klimov (1933-2003). Sovjetisk filmregissør og manusforfatter. De fleste av verkene hans har mottatt prestisjetunge priser på internasjonale filmfestivaler. Som barn ble Elem Klimov evakuert fra beleirede Stalingrad, og han husket for alltid hvordan jorden og vannet brant, hvordan bombingen begynte, hvorfra mødre reddet barna sine ved å dekke dem med kroppen. Disse minnene bodde alltid i ham, og Klimov mente at hans plikt som person og kunstner var å ta opp det militære temaet og vise det på en tøff og realistisk måte.

After the screening, there will be a Q&A with guest Martin Paulsen, Senior adviser at Diku, with a strong interest in Belarus.

Relaterte filmer