Billetter

Mysterious Skin. Regi: Gregg Araki. USA 2004. Aldersgrense: 15 år. Engelsk tale, norsk tekst. DCP, 1t 39min.

Mysterious Skin er på mange måter en tung og ubehagelig film. Den handler om overgrep mot barn, og hvordan ofrene blir formet av dem. Først møter vi Neil, en klassisk ”beautiful outsider” som lever og ånder for sin avstand fra småbymiljøet han vokser opp i. Parallelt følger vi historien om Brian, som også er en outsider, men av det mindre glamorøse slaget. Brian er overbevist om at han ble kidnappet av aliens i sin barndom. Filmen følger disse to karakterene mens livene deres krysses og de sakte men sikkert nærmer seg en forståelse og aksept for hendelsen som hadde så stor innvirkning på dem begge.

Dette kunne lett blitt grå og triste greier, men regissør Araki, som før dette var mest kjent for sine provokasjoner under New Queer Cinema-banneret på 90-tallet, har en imponerende kontroll over materialet. Alle lettvinte offer- og demoniseringsroller unngås. Det er modig å lage film om pedofili som ikke ensidig fordømmer overgriperen, men denne lykkes strålende med strategien. Det er også lett å la seg rive med av Arakis ladede og spisse stemning, med et soltørket og hardt visuelt uttrykk, og et soundtrack krydret med 80talls-musikk som minner oss om at tiåret kunne by på mer enn stygge frisyrer og grelle farger.

Mysterious Skin er, tross sin grimme tematikk, en film det er godt å la seg engasjere av. Den kan stå som et lysende argument for at det fremdeles er behov for en indiefilm-bevegelse i USA. Vi trenger de alternative synsvinklene og de personlige stemmene, noe Gregg Araki i denne filmen raust porsjonerer ut til et sultent publikum.

Relaterte filmer