Bruce Brown var pioner, eventyrer og tidenes mest feirede surfe-filmskaper. Filmkatalogen hans er en tidskapsel, en ansporing til å leve uredd og fritt, og en påminnelse om hva som virkelig betyr noe her i livet. I det store og hele bidrar Browns filmer så til de grader med en økt bevissthet rundt surfing at bare fra 1957 til 1967 vokste den aktive surfebefolkningen fra noen få tusen til flere millioner.

Før 1964 framstilte Hollywood og mainstream-mediene surfere som opprørske lasaroner. Med The Endless Summer endret Bruce Brown det. Filmklassikeren portretterte bølgen som en slags hellig gral, og surferne som riddere på tokt for å utforske verden i jakten på den perfekte bølgen. The Endless Summer var Bruces sjette surfe-film i en karriere som startet nesten tilfeldig og fortsatte i samsvar med tidens opprørske mal: «Film hele vinteren, klipp om våren, løp helsa av deg hele sommeren med visninger – inkludert egne live narrations i skoleauditorier og kommunale bygninger – pakk sammen til enda en vinter på veiene – og gjør det hele om igjen. Med The Endless Summer sprengte Bruce Brown disse rammene.

Noen få år senere innledet Bruce arbeidet med en film om sin andre lidenskap, nemlig dirt bikes. Dokumentaren On Any Sunday, som er co-produsert med venn og skuespiller Steve McQueen, ble Oscar-nominert for beste dokumentar i 1971.

I desember 2017 sovnet Brown stille inn, 80 år gammel.

Idet enda en sommersesong går mot slutten er vi stolte av å presentere to filmer signert den legendariske filmskaperen: Den store klassikeren The Endless Summer og Oscar-nominerte On Any Sunday.

Visningene er gjort mulig med sjenerøs støtte og samarbeid fra Bruce Brown Films.

Relaterte filmer