Billetter

Crock of Gold. Regi Julien Temple. Storbritannia 2020. Tale: engelsk. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 12 år. DCP, 2t 4min.

Crock of Gold er en virvelvind av en dokumentar der vi møter punkikonet og frontmannen i The Pogues, Shane MacGowan. Filmen har undertittelen «A Few Rounds with Shane MacGowan» og følelsen du går ut fra kinosalen med er ikke langt unna det du ville følt om du hadde sittet i baren med han på ordentlig.

Dette er en virvelvind av en dokumentar som tar i bruk animasjon og arkivfilm på fascinerende måter. Filmen vever sammen fortellingen om MacGowans liv og Irlands historie. Vi ser blant annet arkivklipp der MacGowan står i bakgrunnen og gliser når den britiske statsministeren Tony Blair og Sinn Féin-leder Gerry Adams har fredssamtaler.

Filmregissøren Julien Andrew Temple startet sin karriere med kortfilmer om Sex Pistols, og dette er også bandet som for alvor åpnet MacGowans øyne for punken. The Pogues ble dannet i London i 1982 under det gæliske navnet «Pogue Mahone», som betyr «kyss meg i ræva». Musikken deres har blitt omtalt som keltisk punk. De ble allemannseie med den moderne klassikeren «Fairytale of New York» fra 1988. 62-årige McGowan er nå preget av å ha levd hardt. Likevel er denne filmen en hyllest til livet, rusen og musikken som får deg til både å le og gråte.

Relaterte filmer