Bli med å ferie kinofilmen sammen med oss! I 2022 er det 30 år siden Cinemateket i Bergen ble stiftet, og siden den gang har det vært kontinuerlig drift, med filmer året rundt og av alle slag i kinosalen på USF Verftet.

Film er mer enn blockbustere og filmstjerner, og kinoer er mer enn popcorn, tidsfordriv og øredøvende markedsføring. Film er kultur – i seg selv og som del av samfunnets større kultur. Det samme er kino-opplevelsen. Dette er hva Cinemateket handler om. Det handler om å skape og være del av en levende filmkultur hvor man kan oppleve og snakke om film sammen med andre. Det er ingen tvil om at stuen er en filmarena, slik det heller ikke er noen tvil om at kinosalen er en bedre arena.

Beviset på dette merker vi hver dag på Cinemateket. Før Covid-19 satte inn hadde vi stødig økende besøk, vi samarbeider med stadig flere av byens kulturarrangører, vi gjør flere spesialvisninger og vi har bedret kinosalens standard til å bli blant de beste i landet. I et jubileumsår er dette utrolig gledelig og gir oss stor tro på fremtiden for Cinemateket. Vi vil fortsette å vise film fra hele vår fantastiske filmhistorie, og vi vil gjøre det med samvittighet og entusiasme.

Gjennom hele 2022 skal vi feire Cinematekets 30-årsjubileum, og vi håper dere vil feire det med oss! Vi planlegger flere 70mm-visninger, utekino, stumfilmkonserter og andre overraskelser. Og vi har nettopp satt i gang arbeidet med å lage en kortfilm om Cinematekets historie, menneskene bak og vårt kjære publikum. For å sparke i gang jubileumsåret har vi plukket ut et knippe filmer som sto på programmet i Cinematekets aller første program.

Hjertelig velkommen til jubileum!

Relaterte filmer