Billetter

A Banquet. Regi: Ruth Paxton. Storbritannia 2021. Tale: engelsk. Tekst: engelsk. Aldersgrense: 15 år. DCP, 1t 37min.

I Ruth Paxtons fengslende debutfilm strever enken Holly med eldstedatteren Betseys forstyrrede overbevisning om at kroppen hennes er blitt en mottaker for en ukjent, høyere makt, en makt som på skjebnesvangert vis har frarøvet henne all appetitt og som Betsey tror bebuder en katastrofal omveltning.

Til å begynne med antar man at tilstanden skyldes tenåringsopprør eller en psykologisk brist. Men selv om Betsey nekter å spise, går hun ikke ned i vekt, så hun styrkes i troen på sitt nyvunne og gåtefulle livsinnhold. Datterens personlighet blir ytterligere forsterket av lidelsen, og Holly konfronteres med egen tro og fortidens fortrengte traumer.

Paxton trekker linjer mellom urovekkende kroppsskrekk og sydende psykodrama og eskalerer på kløktig vis det hverdagslige «du går ikke fra bordet før du har spist opp» til den opprørende og dype frykten for å være ute av stand til å forstå sine egne barn, hva de ønsker og trenger, og hvordan man skal beskytte dem mot ytre krefter i en nådeløs verden. Både Guillory og Alexander dramatiserer disse konfliktene på fabelaktig vis, der Justin Bulls intime manus krever rikosjettering mellom kolossale emosjonelle ekstremer.

A Banquet kombinerer elegant fotografering gjennomsyret av groteske kulinariske nærbilder og subtile raid med marerittaktig surrealisme, og filmen er en urovekkende bankett fra en lovende ny filmskaper med bilder og ideer som gir en kraftfull og vedvarende ettersmak.

Innholdsadvarsel: skildringer av spiseforstyrrelse og fysiske traumer (tvangsfôring).

Relaterte filmer