THE HOUR OF THE FURNACES

Denne estetisk slående opprørsfilmen er filmet i skjul under militærdiktatur i Argentina på sekstitallet. Sammenhengen mellom politisk undertrykkelse og økonomisk utnyttelse analyseres av sentrale motstandere av latinamerikanske eliters tette bånd til USA under den kalde krigen.

HAPPY TOGETHER

Et musikalsk og poetisk stykke filmkunst fra Wong Kar-wai. Dette er uten tvil en av de vakreste filmene fra 90-tallet, av flere grunner: Den enkle, men rørende og delikate historien, Christopher Doyles nesten smertefullt vakre foto, og Astor Piazzolas melankolsk forførende tango.

THE HOLY MOUNTAIN

Et visuelt jordskred av religiøs symbolikk, metafysikk, skatologi, alkymi, splatter, kaos og psykedelia. Jodorowsky sa «I ask of cinema what most North Americans ask of psychedelic drugs», og av hans seks filmer er The Holy Mountain det beste eksemplet på akkurat dette.

HARAKIRI

Med Harakiri byr regissør Kobayashi på langt mer enn den tradisjonelle samurai-filmens serie av velkoreograferte sverddueller og kampscener; hans siktemål er først og fremst å avromantisere og avheroisere samurai-myten ved å problematisere den velkjente æreskodeksen.

VANISHING POINT

Watch carefully, because everything happens fast. The chase. The desert. The shack. The girl. The roadblock. The end. Vanishing Point skiller seg fra de fleste andre bilfilmer fordi den etablerer en eksistensiell karakter, og filmen ser faktisk mer ut som en desperat road-movie enn en bilfilm.

FARGO

Fargo kunne godt utspilt seg i grisgrendte strøk i Norge vinterstid, hadde det ikke vært for det halsbrekkende handlingsforløpet som de fleste ville finne hakket for drøyt for norske forhold. Men det er nettopp dette spenningsforholdet mellom det usannsynlige krimplottet og den sære, eksentriske miljøskildringen som gir Fargo dens uimotståelige appell og som gjør den til en av Coen-brødrenes beste filmer.