Billetter

Originaltittel: Travolti da un insolito destino nell’azzurro mare d’agosto. Regi: Lina Wertmüller. Italia, 1974. Italiensk tale, norsk tekst. Aldersgrense: 15 år. Format: 35mm. 1t 54min.

Rollebytte på en øde øy

Klassekrigføring rammer det åpne hav i denne italienske komedien. Gennarino (Giancarlo Giannini) er en matros som må holde munn for å beholde jobben på yachten til et rikt ektepar. Raffaela, den arrogante kona (Mariangela Melato), misbruker Gennarino verbalt og fornærmer regelmessig hans kommunistiske synspunkter. Når en dagstur etterlater paret ute på havet, skyller de i land på en øde øy, og Raffaela er plutselig ikke lenger den som har kontroll. Rollebyttet fører til et uventet og omstridt kjærlighetsforhold.

Kritikerne klarte ikke å enes om Lina Wertmüllers intensjon med filmen, der noen anklaget henne for en overfladisk fremstilling av en mannlig fantasi, mens andre påsto at hun turte å vise sider av virkeligheten andre filmskapere skydde unna. Likevel kan man konkludere med at filmen byr på en interessant fremstilling av både misogyni og klasse i 1970-tallets Italia.

Relaterte filmer