Billetter

Regi: Anisia Uzeyman og Saul Williams. Rwanda USA 2021. DCP, 1t 45min.

I denne moderne afrikanske (kult-) filmklassikeren, gjenfødes Neptune ved alder 23 og bryter opp fra oppvekst-samfunnet i Burundi, som er basert på gruvedrift etter coltan for den globale teknologiindustrien. I neste steg krysser Neptune og deres allierte, inkludert hacker-fenomenet MartyrLoserKing, terskler mellom parallelle virkeligheter og gjør verdens digitale teknologi til sin egen. Filmen er en visuelt fengende og abstrakt reise åpen for fortolkning og et sterkt politisk utsagn i ett og samme, både om global makt og kjønn.

Saul Williams er en kunstner fra New York med lang og anerkjent fartstid fra det uavhengige hip-hop-miljøet, og har gjort flere konserter i Oslo. Anisia Uzeyman er født og oppvokst i Rwanda og dette er hennes femte film. Neptune Frost har sakte begynt å innta verden og fikk sommeren 2022 ordinær kinopremiære i USA og England. I den sammenheng, for å sitere Neil Kulkarni i august-utgaven av The Wire: It’s a film I’m still reeling from, because like any masterpiece, it’s less about the answers it gives than than the questions it raises.

 

Forfilm: Stolt og høylytt
Regi: Arthur Xavier Wonder. Norge 2021. Dokumentarfilm. DCP, 19min.

Denne serien på fem korte filmer består av: Keyse 42. Ikke-binær. – “Da jeg vokste opp i Somalia fantes det ingen skeive. Absolutt ingen som jeg vet om.” Mabell. 30. Ikke kjønnskonform. Svart. Skeiv. “Det har vært litt vanskelig å vokse opp til å bli et individ som trenger mange merkelapper. Det er nesten litt ironisk. Jeg er egentlig ikke så glad i merkelapper fordi det er blitt kastet på meg hele livet.” Maruwa. 30. Svart. Eritreisk. Norsk. Muslim. Skeiv. Lesbisk. “Det å være svart og skeiv, det er stolthet av meg selv, og stolthet av det jeg har klart å oppnå.” Stephen. 28. Skeiv. “Bare det å være skeiv er så unikt, og det å være svart er så unikt, det bringer så veldig mye kultur inn i samfunnet.” Sam. 22. Transmann. “Menneske er menneske. Jeg er menneske.”

Serien er laget på oppdrag fra Salam – Organisasjon for skeive muslimer i samarbeid med Mental Helse Ungdom høsten 2021 av Arthur Xavier Wonder; Skribent, filmskaper, trans og student basert i Oslo. Foto ved Chai og Ravn, med Lara Okafor som koordinator og prosjektleder.

Relaterte filmer