Billetter

Baraka. Regi: Ron Fricke. USA 1992. Språk: uten tale. Tekst: utekstet. Aldersgrense: 9 år. 70mm, 1t 36min.

Visuelt slående om natur og kultur

I år feirer vi at det er 30 år siden Cinemateket i Bergen ble stiftet, og 70mm-visningene i november er del av denne feiringen. Samme år, i 1992, kom en 70mm-film verden ikke hadde sett maken til. Den het Baraka og var et episk visuelt dikt kritikere hadde vansker med å sette ord på.

«Baraka», et eldgammelt ord med avarter i en rekke språk, kan enklest oversettes med velsignelse, eller som den livsessensen all utvikling springer ut fra. Inspirert av den amerikanske professoren Joseph Campbells oppfordring til historikere om å fortelle «den eneste myte verdt å fortelle», historien om vår planet og hvordan menneskene har samhandlet med den, laget regissør Ron Fricke en episk filmfortelling som uten ord, men gjennom bilder, lyd og musikk kunne formidle et budskap direkte til publikums både hjerte og hjerne.

Baraka ble filmet i 70mm i 24 forskjellige land på seks kontinenter i løpet av 14 måneder. Den fanger det praktfulle og det grusomme, triumfene og katastrofene som natur og menneske har brakt til denne planeten. Etter 30 nye år med menneskelig aktivitet på Jorden er Baraka kanskje mer aktuell enn noen gang. Vi er stolte over endelig å kunne vise Baraka i sitt rette format – på 70mm.

«Baraka is intended to be a journey of rediscovery that plunges into nature, into history, into the human spirit and finally into the realm of the infinite.» – Ron Fricke

Relaterte filmer