Billetter

Støv på hjernen. Regi: Øyvind Vennerød. Norge, 1959. Språk: nors. Tekst: ingen. Aldersgrense: 7 år. Format: DCP. 1t 44min.

«Av lutter prektighet vasker hun mannen ut av huset og inn i armene på kontordamen»

Støv på hjernen er den norske drabantbyklassikeren over alle. Denne første delen av den såkalte Lambertseter-trilogien er en filmatisering av Eva Ramms bok med samme navn. Både boka og filmen var formidable suksesser da de kom. Boka hadde et opplag på hele 55 000 eksemplarer, og ble oversatt til flere språk. Filmen er fremdeles morsom, og en herlig tidsreise tilbake til 1950-tallets Oslo.

Vi befinner oss på slutten av 1950-tallet, midt i husmoryrkets og ekteskapsinstitusjonens gylne tidsalder. Husmoren Randi har sammen med sin mann flyttet inn i en nyetablert drabantby som befolkes av en mengde pliktoppfyllende og salmiakktørstige husmødre. De steller og stuller, men så iherdig at ektemennene nærmest føler seg vasket ut av huset og inn i armene på forståelsesfulle vamper eller enslige kontordamer. For å redde ekteskapet danner de forsmådde hustruene en klubb – Radikale husmødres forening – som er tenkt som et alternativ til husmorlaget på stedet.

Relaterte filmer