Billetter

Khrustal. Regi: Darya Zhuk. Belarus 2018. Språk: russisk og engelsk. Tekst: engelsk. DCP, 1t 46min + filmsamtale

1996, Minsk, post-kommunistiske Belarus. En ung jente ved navn Evelina (Velja), DJ på undergrunns rave-fester, drømmer om å flytte til Chicago der hennes musikalske favorittstil, house, ble født. I køen ved den amerikanske ambassaden får hun vite at hun kanskje ikke får visum på grunn av manglende bekreftelse fra en arbeidsgiver. Hun bestemmer seg for å kjøpe en falsk bekreftelse på at hun jobber som mellomleder ved en fabrikk som lager krystallprodukter. Hun skriver ned et falskt telefonnummer til arbeidsgiver i bekreftelsen. I frykt for at ambassadeansatte vil ringe det fiktive arbeidsnummeret for å sjekke om informasjonen stemmer, drar Velja til industrilandsbyen Khrustalnyj for å finne eieren til nummeret og overtale vedkommende til å bekrefte informasjonen.

Ikledd de beste klærne i de grelleste farger drar hun til landsbyen med forventninger om å ordne opp i sitt liv, men i stedet blir hun kastet rett inn i bygdas grå postsovjetiske tilværelse.

Slik møtes nittitallets to svært ulike verdener som eksisterte i det samme postsovjetiske rommet: Den ene er en verden av lydighet og resignasjon som ikke har forandret seg så mye etter Sovjetunionens fall, den andre er en verden av en nyvunnet frihet, som av og til blir så overveldende at man kan drukne i den. Konflikten utspiller seg ikke nødvendigvis mellom generasjoner, men mellom forskjellige verdenssyn, og kjernen i denne konflikten skildres overbevisende av regissøren Darya Zhuk, som selv emigrerte fra Belarus til Amerika.

Manuset til Krystall er basert på en ekte historie som ble fortalt av regissørens venninne. Opptakene ble gjort i Belarus, blant annet under masseprotestene i Minsk i 2018. Scener fra landsbyen Khrustalny ble filmet i byen Borisov der en krystallfabrikk ligger. Ekte arbeidere fra denne fabrikken dukket opp i opptakene fra fabrikkgulvene.

Filmen hadde verdenspremiere 1. juli 2018 på den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary. Gjennom 2018–2019 ble filmen vist på flere europeiske og nordamerikanske filmfestivaler, og vant en rekke priser, blant annet Golden Duke på den internasjonale filmfestivalen i Odessa, Youth Jury Prize på den internasjonale filmfestivalen i Cork (Irland). Krystall kom på kinoene i Belarus 30. august 2018.

Om regissøren:
Darya Zhuk ble født i Minsk i 1980. I en alder av 16 år dro hun til USA. Der ble hun uteksaminert fra to universiteter: Harvard og Columbia. I studenttiden hadde hun en deltidsjobb som DJ. Dansemusikken var for henne en «personifisering av frihet».

Filmdagenes gjest:
Irena Katsialovich er belarusisk filmkritiker, kulturjournalist og medlem av den internasjonale føderasjonen av filmkritikere FIPRESCI. Irena jobber ellers som kulturredaktør ved BELSAT TV, en belarusisk uavhengig tv-kanal som er basert i Polen.

Relaterte filmer